Поддържат ли VoIP системите видеоконферентна връзка?

Статия от: Plamen Plamen 16.09.2022 0 Коментар(и)

Voice over Internet Protocol (VoIP) или интернет телефония, най-общо казано е технология, която замести традиционните стационарни мрежи.

Чрез VoIP, може да се осъществяват телефонни обаждания през интернет към стационарни, мобилни телефони и дори компютър навсякъде по света, стига да има интернет връзка. Тъй като използва интернет връзка, VoIP телефонията предлага изключително много възможности за различен вид комуникация. На въпроса дали поддържа видеоконферентна връзка, отговорът е – да, някои модели поддържат.

Преди да се премине към покупка обаче, е добре да се помисли в няколко аспекта:

 

Видеоконференцията влиза ли в основния пакет или е опция? Струва ли си инвестицията? През повечето време ще трябва да се плаща допълнително за видеоконференции. Колко? Вписва ли се в бюджета? Ще се използват ли наистина достатъчно често, за да оправдае допълнителните разходи?

 

Колко линии се поддържат? Ще може ли системата да обхване всички, които редовно ще използват видеоконференции?

 

Системата поддържа ли видеоконференция чрез мобилно приложение? Много решения вече включват мобилна поддръжка, която е особено полезна за привличане и задържане на служители, които работят хибридно или само от вкъщи. Важно е да се провери и дали видеоконференциите от настолен компютър се извършват чрез специално приложение или посредством браузъра, използващ WebRTC (или подобен протокол).

 

Какви устройства работят със системата? Съвместимостта винаги е ключов проблем както при VoIP телефонните системи, така и при системите за видеоконференции. Ще искате да се уверите, че избраните от вас VoIP телефони и оборудване за видеоконференции са съвместими със системата.

 

VoIP системите могат да бъдат локални или облачни.

Могат ли локалните VoIP системи да поддържат видеоконферентна връзка?

Отговорът е – да! Някои локални VoIP системи поддържат видеоконферентна връзка. Те могат да бъдат физическа IP PBX централа или софтуерна телефония от рода на 3CX, като предоставят по-големи възможности за контрол и избягване на такси към производителите на облачни услуги.

Могат ли облачните VoIP системи да поддържат видеоконферентна връзка?

Отговорът отново е да. Много облачни системи имат възможност за видео връзка, както и много софтуери за видеоконферентна връзка предлагат IP телефония. Например Microsoft Teams и Zoom – едни от най-използваните платформи за унифицирана комуникация могат да се възприемат също и като VoIP системи, които си партнират с производители на комуникационни устройства за създаване на сертифицирани комуникационни системи.

А ако видеоконференциите са сред основния начин на комуникация във фирмата, от Юником Сървисиз препоръчваме използването на комбиниран IP локален видео телефон. Едно от най-добрите решения на пазара е Poly CCX 700 IP видео телефон, POE.

 

Моделът разполага с вградена видеокамера и 7-инчов цветен сензорен екран. От Poly са заложили на операционна система Android 9, както и внедрени технологии за потискане на фоновия шум, за кристално-чисти разговори.

Камерата е 4MP с предпазител за поверителност и разделителна способност 1080p при 30 fps.

Poly CCX 700 се инсталира изключително лесно, благодарение на интегрирания Wi-Fi. Bluetooth 4.2, както и двата USB порта, позволяват моделът да се използва както със стандартна стационарна слушалка, така и с жични или безжични слушалки. Повече подробности, относно техническите характеристики на модела, може да откриете тук.

При допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете със сътрудник на Юником Сървисиз ООД. Над 15 години консултираме нашите клиенти относно най-подходящите унифицирани решения, съобразени със спецификата на всеки един бизнес.