Какво представлява бързата връзка (QD) при жичните слушалки

Статия от: Plamen Plamen 21.12.2021 0 Коментар(и) Новини за нашите продукти,

Мобилност и удобство – ключови понятия, намиращи приложение навсякъде. Хибридният начин на работа, наложен като основен през последните години, изисква използването на подходящи устройства за максимална продуктивност в бизнес комуникацията. Както е известно, жичните слушалки предоставят по-добра връзка и сигурност от безжичните. Този тип слушалки си имат обаче и своите ограничения, като например невъзможността им да функционират едновременно с различни устройства – смарт телефони, компютри, IP телефони и други, които отдавна са неизменна част от съвременния хибриден начин на работа. Представете си какъв финансов и логистичен кошмар би било да разполагате с отделна слушалка за всяко едно от тези устройства и начина му на свързване. За щастие нещата са решени по съвсем прост и елегантен начин чрез опцията за бърза връзка (Quick Disconnect) при кабелните слушалки.

Какво представлява бързата връзка (QD) и как работи?

QD позволява бърза и удобна свързаност между жичните слушалки и различни устройства, посредством QD адаптер, който може да бъде обикновен кабел със съответния накрайник или усилвател с възможност за осъществяване на контрол на разговора. Към единия край на адаптера е захванат конектор (RJ, USB или 3,5 мм жак), а другият се за закача към слушалката посредством бързата връзка. Така лесно и с минимална усилия можем да се свържем с компютър, телефон, лаптоп, софт телефон, IP телефон и всяко друго устройство, за което имаме съвместим накрайник.

Почти всички професионални жични слушалки имат бърза връзка между кабела и самите слушалки. Голямо предимство на QD функцията е, че когато, по време на разговор, потребителят трябва да се отдалечи от устройството, към което е свързан, той може да изключи кабела, без да прекъсва разговора и без да сваля слушалките от главата си. Разговорът остава на режим задържане и може да се възобнови по всяко време, когато слушалката бъде свързана отново.

Видове QD адаптери:

QD адаптерите могат да бъдат различни по вид и форма, в зависимост от функцията, която трябва изпълняват. Тук ще се спрем на няколко основни характеристики на адаптерите.

  • Адаптери със спирален разтягащ се кабел за допълнителна мобилност.

  • Адаптери с контролер на разговора и USB накрайник може да намерите тук.

  • Учебни кабели за целите на дадено обучение. Чрез тях могат да се свързват два чифта слушалки и да се осъществява контрол над човека, който се обучава. Такъв модел, може да намерите тук.

При свързване към IP телефон, трябва да проверите за съвместимост на сайтовете на производителите. Всички големи производители на слушалки имат подобни приложения на страниците си, наречени Compatibility Guide:

Ако имате допълнителни въпроси, свържете се с екипа на Unics.bg.

Етикети: QD Poly Jabra EPOS/Sennheiser